Zoete aardappel snack met dip

Dit recept gebruikt alle ingredienten onbewerkt. Ik maakte dit vaak in mijn 'raw food' periode. Raw Food is vertaald 'rauw eten'. Het gaat ervan uit dat voedsel niet bewerkt hoeft te worden, integendeel. Wij zijn de enige dier soort dat zijn eten kookt, bakt, barbequed, frituurt etc. En veel van de voedingswaarde gaat verloren in dat proces. 

Een ander keer zal ik hier meer schrijven over deze interessante manier van eten en met voeding omgaan. Hier eerst dit recept:

Voor de bereiding is het makkelijk een foodprocessor te gebruiken. Je gebruikt dan het S-blad.

Met een staafmixer zal het ook wel gaan, maar dan met kleinere hoeveelheden tegelijk.

 

Ingredienten 

Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, voor 1 persoon 2 kleine of 1 grote

een grote teen knoflook

Nama Shoyu (gefermenteerde sojasaus) 1-2 eetlepels 

Scheut olijfolie

Zonnebloempitten 1-2 Cups

Bereiding

Zet de foodprocessor aan en laat de teenknoflook versnipperen. Voeg dan de zonnebloempitten toe en laat draaien tot ze helemaal fijn zijn. Voeg dan een voor een de olijfolie en de shoyu toe. Pas op met de sojasaus. Die is erg lekker maar teveel maakt het erg zout. Liever tussendoor steeds even proeven. 

Tussendoor de massa losmaken van de zijkant en weer doordraaien tot het een vast maar korrelige massa is.  

Dit doe je in een mooi bakje.Kan best een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden. 

De zoete aardappel schillen, wassen en in lange reepjes, stevige frieten, snijden van ongeveer 1 cm dikte. Doe deze ook in een gezellig schaaltje. Schep/dip daarmee steeds een beetje zonnebloempitten pasta en eet dit zo samen lekker op! ! 

Ook heerlijk en leuk als bijgerecht. 

Erg lekker maar veel duurder is als je deze dip van cashewnoten maakt. Die hebben een heel romige textuur. Je moet ze dan welvan te voren een nachtje of 8 uur laten weken in water. 

Je kunt hiervan ook heel lekker een zoete dip maken door wat honing toe te voegen ipv knoflook en shoyou. Dat kan ook met zonnebloempitten natuurlijk. Voeg voor de houdbaarheid dan een klein beetje citroensap toe.  

De cashewnoten liefst ongebrand gebruiken. Dat geldt altijd voor noten. Zo heb je het meeste profijt van ze. Gebrand zijn de vetzuren beschadigd, zijn er transvetten ontstaan die ronduit schadelijk zijn voor je lichaam en zijn er dingen toegevoegd als vet, zout en soms zelfs smaakstoffen.