Zadenbrood (glutenvrij)

 

Dit brood is vast en voedzaam. Het is zonder gist dus rijst niet.

In een gewone cakevorm zal het zo'n 7 a 8 cm hoog worden. 

Als je het vaker wilt maken kun je de droge ingredienten alvast in zakjes of bakjes bij elkaar doen en bewaren. Dan hoef je alleen nog de natte ingredienten erbij te doen, te mengen en je bent klaar! Dat scheelt tijd. Eerst alle ingredienten bij elkaar zoeken is ook leuk maar als je het vaak druk hebt is dit een tip. 

Droge ingredienten

235gr (21/4 C)Havermout

160gr (1 C)Zonnebloem pitten

65gr (1/2 C)Pompoen pitten

90gr (3/4 C)Witte amandelen grof gehakt

120gr (3/4 C)Lijnzaad

25gr (1/3 C)Psyllium husks

25gr (3 EL)Chia zaad

12gr (2 TL)Keltisch zeezout of ander mooi zout 

Natte ingredienten

40gr (2 EL)Zwarte Melasse

55gr (1/4 C)Olijfolie

600gr (21/2 C)Water (liefst gefilterd)

Wil je dit brood nog gezonder maken, week dan de havervlokken van te voren zo'n 6 uur en spoel ze goed af voor je ze verwerkt. Zo elimineer je het fytinezuur dat erin zit. Fytinezuur heeft een beetje slechte naam gekregen omdat het mineralen aan zich bindt zodat je ze niet meer kunt opnemen. Zou je er veel van eten dan is dat natuurlijk zonde, want je kunt mineralen goed gebruiken. Je krijgt er niks van als je het eens niet doet, maar ik wilde het wel even vermelden voor de volledigheid.

 

Meng in een grote kom alle droge ingrediënten en in een maatbeker de natte ingrediënten. De natte ingrediënten meng je het best met een staafmixer.

Daarna voeg je ze bij elkaar. Goed roeren zodat een dikke brij ontstaat. Even laten staan tot de lijnzaadjes het water goed hebben opgenomen. Het mengsel wordt dikker en steviger.

Vet een 20cm cake/broodvorm goed in in met wat olijf- of kokosolie. Schep het stevige mengsel in de vorm en dek het af met een doek of een zak. Zet het dan zeker 6 uur in de koelkast. In deze tijd zal het kiemproces verder gaan en de voedingswaarde van de zaden nog meer toenemen. 

Je kunt het een nacht in de koelkast laten en het 's morgens in de over zetten bijv.
Maar laat het eerst op kamer temperatuur komen voor het in de oven gaat!

De oven op 200 graden C voorverwarmen en zeker 1 -1,5 uur bakken.

Als het klaar is eruit halen en op een rek minstens 2 uur laten afkoelen voor je het aansnijdt. Licht geroosterd is het het lekkerst. 

Tip: Snijd het in plakjes en vries die per 2-3 stuks in zodat je het niet achter elkaar op eet! ;-)